sobota, 17. avgust 2013

Opravičevanje finačnega poloma MB nadškofije

Obstajajo tri vrste vernikov: Zmerni – takšni, ki verjamejo boga, tu pa tam gredo k maši ter znajo celo do neke mere razmišljati s svojo glavo in v nekaterih primerih tudi znajo držati kritično distanco do RKC kot inštitucije. Fanatiki (ovce) – to so tisti, ki raje kot Jezusove nauke poslušajo in verjamejo izključno tistemu, kar jim pravijo duhovniki, kar slišijo na cerkvenih medijih in to vzamejo kot čisto resnico. Načeloma niso zmožni logičnega in realnega razmišljanja, govorjenje proti RKC in duhovnikom je bogokletno, saj je za njih (predvsem) visoki kler nezmotljiv; tako kot bog. Potem imamo tukaj še tretjo obliko vernikov, to so verniki, ki verjamejo boga, ne pa tud v Cerkev in njihove predstavnike, svojo vero napajajo izključno iz Svetega pisma, no ja, vsaj del SP, za svojo vero pa ne potrebujejo RKC, pravzaprav jo celo zavračajo.

Zakaj vam to pišem? V luči finančne polomije bibličnih razsežnosti mariborske nadškofije je tistih fanatičnih vernikov le peščica, gre predvsem za pripadnike desno-cerkvene politike ter zaposlenih v cerkveno-desničarskih medijev (Ognjišče, Družina, Reporter, Demokracija itd.), a prav ta peščica ljudi sedaj ostale zmerne vernike prepričuje, da mariborska nadškofija, oziroma bolje, nadškofa Turnšek in Stres nista nič kriva. Noben od njih namreč ni nič kriv, gre za zaroto, nov napad na cerkev in kristjane. Zmeri katoliki so k sreči uspeli uvideti, da tokrat ni noben drug kriv kot Cerkev sama, prav zato ni čudno, da so cerkveni mediji svojo propagando nedolžnost in čistosti še zaostrili. Kar pa mene še bolj moti je, da visoki kleriki napad na njih in njihova dejanja enačijo (seveda načrtno) kot napad na kristjane.

Včeraj sem se peljal domov, ko sem bolj kot ne po naključju »prešaltal« na radio Ognjišče, ko so imeli v studiu intervju s Štuhcem in še z enemu človeku, ki pa ni bistven v tej debati. Štuhec velja kot ekstremnega fanatika, to je križar slovenske RKC, on ne brani vere, vernike in Jezusa, on brani izključno visoki kler – škofe, nadškofe, nadškofije, pravzaprav slovensko RKC. Tako goreč je v tem branjenju, da si upa zmerjati in pomanjševati svojega pravega šefa – papeža Frančiška, ki v Vatikanu dela pravo revolucijo. Štuhec, ki si sicer sam sebi pravi moralni teolog (karkoli že to pomeni), je seveda krivdo mariborske nadškofije odločno zavrnil in s prstom pokazal na medije. Zakaj medije? Zato ker poročajo o kolapsu, ki so ga hoteli pomesti pod preprogo. Seveda največ gneva stresa na Dnevnik, predvsem zato, ker je ta časopis prvi poročal, da je Vatikan odstavil dva slovenska nadškofa, medtem ko so v RCK pripravljali tiskovno konferenco na kateri bi zamolčali, da je Vatikan sam odstavil škofa, ampak bi predstavili kot da sta nadškofa popolnoma sama sprejela odločitev o odstopu. Seveda, te odločitve sploh nista imela. Skrbno pripravljeno propagando slovenske RKC je preprečil Dnevnik.


Intervju sem poslušal samo 10 minut, dovolj da sem uspeli slišati neumnosti in sprenevedanja za cel teden. Porajala se je tudi možnost, če je bil papež dejansko pravilno obveščen, če ima prave podatke in da bi morala škofovska konferenca odpotovati v Vatikan in preveriti. Kdo ve, mogoče je kdo namerno serviral podatke? Pa to še ni toliko hudo, bolj mi je bilo smešno, ko je Štuhec krivdo za propad zvalil na banke same, zato ker niso zavarovale kredite, ki so jih na lepe oči dajali mariborski nadškofiji. To zame je višek sprenevedanja, to je v bistvu že posilstvo zdravega razuma in mišljenja. Kateri vernik bi temu pritrdil? Upam, da čim manj! Zakaj? Nisem se slišal, da bi se kdo pritoževal, če bi mu banka dala super ugoden kredit, brez da bi ga moral zavarovati z nepremičnino ali čem drugim. Noben zdrav človek se nad tem ne bi smel pritoževati – praktično dobiš denar zastonj. Prav zaradi tega, so v času največjega zadolževanja države 2004-2008 politične stranke (na oblasti je bila takrat procerkvena Janševa vlada) v nadzorne svete imenovale nekompetentne strankarske ljudi, katera naloga je bila gledati stran. V NLB je bilo nekaj takšnih nadzornikov, ki jim je bilo verjetno naročeno prav to – glej stran, ko bomo mi dali cerkvi na stotine milijonov evro na lepe oči, brez zavarovanja. Cerkev se takrat ni prav nič pritoževala, zato tudi sedaj nima pravice odgovornost prevračati na banke. Če bi bila mariborska nadškofija dejansko poštena, pravična in moralna, bi samo dejali, počakajte malo, bi pa radi te ogromne kredite zavarovali… dajte no, upam, da ne nasedate tej propagandi.

Še več, oba škofa, ki sedaj začasno vodita ljubljansko in mariborsko nadškofijo, sta delila mnenje Štuhca, da je bil ta finančni zlom mariborske nadškofije celo zrežiran. Ja, prav ste slišali. Prepričani so, da so banke hotele zrušiti SLO RKC s tem, da so jim dajali nezavarovane kredite. Ta teorija zarote je epska, neverjetna in čisto za lase prevlečena. Prvič, nezavarovani krediti niso prav nič škodovali mariborski nadškofiji, prav obratno, sedaj praktično ne rabijo nič vračati, drugič izgubila je le banka, posredno pa vsi davkoplačevalci in gospodarstvo! Čisto logično, cerkveni križarji so očitno menja, da je banka v tej igri tista, ki bi morala paziti in skrbeti nad cerkveni pohlep, moralnost in pravičnost. Bolje rečeno, vi ste krivi, ker niste v svojih kreditih upoštevali, da smo pohlepni, bogastva in moči željni »služabniki« boga. To je takšna perverzija, da bi morali vsi normalni ljudje to razlago odločno zavračati! Seveda je Banka storila tukaj veliko napako, ker ni zavarovala kredite, ampak vseeno niso banke odgovorne za pokvarjenost in pohlepnost mariborske nadškofije, pravzaprav cerkve nasploh! Za samokontrolo si odgovoren sam, nemogoče da bi za tvojo samokontrolo odgovoren drug, ker če bi to lahko bilo možno, potem to ne bi bila več samokontrola, temveč samo kontrola. V tem primeru je popolnoma odpovedala samokontrola cerkve, in popolnoma je odpovedala kontrola bank, ki so imeli svojem nadzornem svetu politično (tudi cerkveno) lojalne nadzornike. Cerkev pa seveda svoje zmote ne priznava, kot da niso oni krivi za svoja dejanja, temveč drugi, izključno drugi. Kaj ne veste, bog ni zmotljiv, očitno so si v svoje glave vbili tudi, da posledično tudi oni niso zmotljivi?

Ogromno prelaganja odgovornosti smo že od slovenske RKC slišali, a nismo še slišali, da bi popolnoma prevzeli odgovornost. Pravzaprav čedalje manj so prepričani, da so dejansko sami krivi. Verjetno si mislijo, pa saj smo mi vendar nezmotljivi, zagotovo je moralo biti nekaj drugega… Ja seveda, zlobni duh, satan, hudič, mediji in seveda rdeči zmaj. Jasno je, na koga namigujejo s poimenovanje rdečega zmaja – domače komuniste, koga pa drugega J. Vedno je nekdo drug kriv. Nadškofa pač ne. Tako lahko je krivdo prevaliti na druge, še posebej na stvari, ki ne obstajajo – recimo hudiča. Podobno taktiko je Vatikan ubral pred časom, ko so naročili študijo, kdo je kriv, da nekateri duhovniki zlorabljajo otroke, jasno, kriv je zlobni duh, hudič. Kar pa je še bolj žalostno, fanatiki so to študijo dejansko uporabljali kot opravičevanje pedofilije, eden izmed blogarjev Ognjišča je napisal, da je sedaj vse jasno, kdo je odgovoren za to. Jasno, ne Vatikan ne RKC.

Kako bo slovenska RKC poplačala dolg in terjatve? V bistvu ne bodo potrebovali, za to bomo poskrbeli davkoplačevalci s Slabo banko. Se sprašujete, zakaj je Janša tako vneto zagovarjal slabo banko? To je tudi eden izmed razlogov. Na žalost je Bratuškova storila enako. A mogoče bo vsaj višina terjatev postala javna, pod Janšo bi zagotovo javne postale samo terjatve tajfunov, ki so člani Foruma 21. Škof Glavan je rekel, da ne morejo prodajati oltarjev za poplačilo, ne seveda ne, čudno da se ni spomnil druge opcije: gozdovi, nepremičnine in Blejski otok! Ah, to seveda ne pride v poštev. Komaj so dobili vrnejo lastnino, ki so jo nakradli v preteklih stoletjih, logično je ne morejo kar sedaj prodati, ker potem bi prišli tam kjer so bili pred osamosvojitvijo. Ne, še vedno gledajo na bogastvo in moč cerkve, čeprav so sedaj v svoje stavke vrivajo še eno besedo – očiščevanje. Očiščevanje je lepa beseda, a je le samo to – beseda! Za cerkev je očiščevanja v bistvu že konec, dovolj je bilo, da jim je Vatikan odstavil nadškofa, to je za njih najhujša možna kazen, celo hujša od prestajanje kakršnekoli kazni na Dobu. Kaj pa vem, mogoče pa bi jim povrnili naziv nadškof, pa ju raje zaprli na Dobu? Saj je to po njihovem mnenju manjša kazen kot izgon v samostan! No ja, v nedemokratični RKC, kje hierarhija pomeni vse, je izguba naziva in oblasti verjetno zelo huda kazen, v demokratičnem in pravnem sistemu je samo izguba vodilnega položaja in brez prestajanja zaporne kazni mišljena kot velika zmaga!

- Poletje v deželi blodenj (komentar Tanje Lesničar Pučko, Dnevnik)
- Življenjsko nevarni strici iz ozadja (zapis dr. Borisa Vezjaka na blogu)

1 komentar:

  1. se mi zdi, da je bilo objavljeno, da je v nlb za kredite cerkvi skrbel brat škofa Jamnika...

    OdgovoriIzbriši