ponedeljek, 21. oktober 2013

Stranka pred državo

V Sloveniji nimamo prave opozicije. Nimamo konstruktivne opozicije. Imamo samo stranke, t.i. pomladne, ki si na vse pretege trudijo, da bi prišli ponovno na oblast. No ja, s tem ni nič narobe, vse dokler zaradi tega ne trpi Slovenija. Tako doma, kot v tujini!

Ko je bila SDS še na oblasti lansko leto, so vse svoje upe polagali v zlato fiskalno pravilo. To je bil njihov prvi in primarni cilj. Rešitev vsega. Alfa in omega. Govorili so, da če ne sprejmemo fiskalnega pravila, oziroma, če ga ne vpišemo v ustavo, bo Slovenija do jeseni bankrotirala. Janša je besedo »bankrotirati« uporabljajo kot za šalo, za ustrahovanje ljudi, da bi dosegel to kar želi. Glej ga zlomka, v dobi informacijske tehnologije, so seveda tuji mediji povzemali izjave predsednika vlade, ki so bili seveda namenjeni izključno nam, in jih seveda objavili v svojih časopisih, analizah itd. To, da Janša, ki se ima za največjega osamosvojitelja in domoljuba, takšne stvari počel, je bržkone sramota in mogoče tudi izdaja.

Če lasten predsednik vlade govori takšne stvari, kljub ne tako slabimi finančnimi kazalci Slovenije, je šokantno. Finančni trgi so reagirali, bonitetna ocena je spet padla in kaj naredi Ivan? Reče, da je za padec bonitetne ocene kriva takratna opozicija, ker noče sprejeti fiskalnega pravila, ki bi rešil vse slovenske tegobe in težave.

Nato Janševa vlada pade, pride nova. V novi vladi sprejmejo to »pomembno« fiskalno pravilo. In kaj se zgodi? Nič. Tujina in tuji finančni trgi ne reagirajo kaj posebej na to, kot da se ne bi nič zgodilo. Vse naše težave so še tukaj in predvsem zaradi fiskalnega pravila, ki bo začel veljati že leta 2015, smo še v večjih težavah. Govorili so, če sprejmemo zlato pravilo, bo tujina videla, da se trudimo, dobili bomo pohvale, investitorje itd. Nič od tega se ni zgodilo. 

Torej, Janša je sedaj v opoziciji. Se je kaj spremenilo? Nič. Bratuškova pravzaprav nadaljuje politiko Janše. Dvig DDV-ja, celo enotna davčna stopnja, davek na nepremičnine, vse to je imel v načrtih tudi Janša, kot zadnji izhod, saj se on zaveda, da bi s temi dejanji močno poslabšal podporo svoji vladi in predvsem stranki. Ne smemo pozabiti, Janša v prvi vrsti vse dela za svojo stranko, da bi bila tudi v prihodnje na oblasti. A Janša še vedno počne isto. Pravzaprav celotna desnica. V tujini blatijo Slovenijo, govorijo spet, da bo kmalu bankrotirala in, da naj čim prej pride trojka in naredi red v Sloveniji.

Zakaj desničarji tako radi kličejo trojko v Slovenijo (največkrat kar preko svojih twitter profilov), po vsem kar smo videli, kaj ta »sposobna« trojka lahko naredi v Grčiji, Španiji, Cipru…? Pravzaprav stvari še dodatna poslabša, zato je klicanje trojke v Slovenijo (trojka dejansko ne pride v Slovenijo, to so pač tri glavne inštitucije v EU, ki odločajo v Bruslju o usodi določene države) skoraj izdaja. Vsaj zame. Kdo ve, mogoče so desničarji trojko zamenjali za »sveto trojico? 

Ni skrivnost, da si desnica želi trojko, s tem bi namreč lahko slovenski javnost sedanjo vlado, ki zares pretirava z raznimi davki, prikazali kot neuspešno. Vseeno jim je, da bi s tem Slovenija izgubila še tistega malega ugleda, kot ga ima. Vseeno jim je, da bi nam trojka naložila še dodatne reze in varčevanja. Vse kar šteje je, vlada Bratuškove bi izglodala kot nesposobna (čeprav v bistvu je, tako kot je bila Janševa – prva in druga), a tokrat bi imeli kam pokazati. Če pa bi Slovenija zaprosila še za finančno pomoč, bi za v SDS zadeli glavno nagrado.

To ja največji problem v Sloveniji, da ima dobrobit stranke prednost pred vsem. Pred Slovenijo, socialno, državljani in ugledom. Vse kar šteje je priti na oblast in tam tudi ostati.

4 komentarji:

 1. Nihče ne kliče trojke. Ampak situacija je taka, da prej, ko bomo zaprosili za evropsko pomoč, manj ostri bodo ukrepi, oziroma manj slabi za narod.

  Poglej takole. Slovenija letno proizvede 8 milijard evrov prihodkov v proračunu. Porabi pa med 9 in 10 milijard. Za razliko se vsako leto zadolži po razmeroma visokih obrestnih merah. Dodatni denar meče v državne banke, iz katerih so Slovenci (ne EU ali kakšen drugi zunanji sovražnik) pokradli milijarde evrov. Na izposojenem denarju Slovenija torej ohranja sedanji življenjski standard in prikriva fakt, da depozitov, ki jih imajo državljani v bankah na papirju, v realnem svetu več ni. V trenutku ko bi se državljani tega zavedli in šli množično iskati svoj denar v banko, bi sistem padel.

  Vse večje zadolževanje pomeni, da bo Slovenija samo naslednje leto plačala 900 milijonov obresti na dolg (ob državnih prihodkih cca 9 milijard optimistično) ter še 4 milijarde glavnice. Torej dolg bomo servisirali s polovico vseh proračunskih prihodkov. Za toliko se bo torej treba zadolžiti + še pokriti bančno luknjo.

  Če gremo po ta denar na trg in zanj ponovno plačamo 6-7% obresti, bomo morda v svojem fiktivnem svetu živeli še kakšno leto dni. Ampak pristanek na dnu brezna je neizbežen, vprašanje samo, kako globoko ga bomo še skopali.

  Zato - vsak dan, ko se tega ne zavemo in ne zaprosimo za pomoč, se kopljemo globlje. Ker točko vrnitve smo prekoračili in rešitve več ni. Edini vpliv, ki ga še imamo je, kako hudo bo.

  OdgovoriIzbriši
 2. lol, to bi se zgodilo v vsaki državi, ne samo v sloveniji

  OdgovoriIzbriši
 3. Malo si olepšal stvar - ampak, če AB zdaj nadaljuje politiko JJ - zakaj mu je prej v opoziciji nasprotovala?

  OdgovoriIzbriši
 4. JJ zdaj tudi nasprotuje AB, čeprav zdaj AB nadaljuje politiko JJ.

  OdgovoriIzbriši