nedelja, 9. avgust 2015

Zakaj tujci radi Slovenijo uvrščajo pod vzhodnoevropske države?

Kakšen desničar bo rekel, da zato, ker še vedno častimo SFRJ, rdečo zvezdo in socialistično miselnost, bla bla bla. Ampak dejstvo je, da ni neke čisto prave definicije, katera država je srednjeevropska ali vzhodnoevropska. Po logiki smo centralna oz. srednjeevropska država. Po zastarelih prepričanjih iz časa hladne vojne in vzhodnega sovjetskega bloka, pa vzhodnoevropska država -  pa še to ni čisto res!

V članku dnevnik.si, z naslovom »Stereotipi o Slovencih: Odprti introvertiranci, slabi v flirtanju« Anglež David Cox med drugimi pravi: »Ste zelo patriotski. Ponosno poudarjate, da ste Slovenci, in tujcu poskušate pojasniti, da je Slovenija srednje-, ne pa vzhodnoevropska država,« pravi 37-letni Cox iz Hartlepoola. »V tem kontekstu se pojavlja vaša dvojnost. Nočete, da vas povezujejo z Jugoslavijo, hkrati pa ste še zmeraj zelo povezani s tem prostorom in tja redno odhajate na dopust, poslušate hrvaško in srbsko glasbo...« 

Po njegovem mnenju je Jugoslavija bila vzhodnoevropska država, ker je pač bila komunistična in vse komunistične države so pač vzhodnoevropske zaradi vzhodnega komunističnega bloka. To je tista najpreprostejša in zastarela definicija, ki ga uporablja večina sveta. Vendar pa pozabljajo, da Jugoslavija od leta 1948 ni bila več del vzhodnega bloka, torej je pač ne bi smeli več šteti kot vzhodnoevropsko državo, temveč kot zahodno? V najboljšem primeru kot srednjeevropsko državo? Zahodne države so takrat vse komunistične države označevale kot vzhodne, zaradi političnih razlogov, ne pa toliko zaradi geografskih.

Jugoslavija ni bila del vzhodnega sovjetskega bloka, torej je ne moremo šteti kot vzhodno državo, niti njene naslednice (Slovenija, Hrvaška, Srbija, BiH, itd.). Nobene veze nima kaj poslušamo, kam hodimo na morje… To nas ne uvršča med ene ali druge. Ta izjava je skregana z logiko. Potemtakem so Nemci vzhodno evropska država, ker so najštevilčnejši dopustniki na Hrvaškem? Sicer pa menim, da v Sloveniji še vedno prevladuje poslušanje glasbe ameriških in angleških avtorjev. Več kot očitno je, da ima Anglež pričakovano neke večvrednostne komplekse in neko superiornost, ker pač prihaja iz Anglije. Wikipedija sicer kar lepo razloži katere so centralne države.

Še nekaj me je zmotilo pri eni izmed izjav Angleža Coxa, ki je dejal: »Veste, mi pravimo, da je Angležev dom njegov dvorec. Naša prioriteta je, da imamo najboljše domovanje, kar si ga lahko privoščimo. V Sloveniji pa... Nočem biti žaljiv, ampak med marsikatero hišo in pred njo parkiranim avtom je ogromen razkorak.« 

Izjava glede avtomobilov, velikokrat drži. Nekdo komaj preživlja družino, živi v podrtiji potrebne obnove, pa vzame kredit in si kupu neko luksuzno limuzino. Kar se tiče hiš na splošno in njegovega angleškega izreka, se pa ne bom strinjal. Pred 15 leti sem bil dva tedna v Angliji, živel sem v domu povprečne angleške družine. Avto so res imeli katastrofalen, vendar pa njihova vrstna hiša, ki so močno popularne v angleških mestih, pa so izjemno majhne in utesnjene. Notri je bilo sicer lepo urejeno, dnevna soba polna slik,okraskov itd. Ampak hiša ni bila niti pol tako velika, kakor ¾ tistih v Sloveniji, ki so bile sezidane v času socializma ali tudi v današnjih razmerah. Kar se tiče gradnje hiš v 70ih in 80ih letih v socializmu, je lahko povprečna družina sezidala takšno hišo, da so zahodnjaki samo gledali in se čudili. Tudi v ZDA je marsikje opaziti, da živijo v majhnih »kartonastih« hišah, pred hiško pa ogromen SUV ali kaj podobnega.

Ne vem, zakaj me so me njegove staromiselne izjave tako zmotile, vem, da je bo večina »zahodnjakov« tako še naprej razmišljala in na žalost bo Slovenija v njihovih očeh ostala vzhodnoevropska država.

1 komentar:

 1. Hvala Bogu, da sem v DR osagiede verjel, ko sem prebral toliko pričevanj o njegovem delu in se odločil, da ga bom poklical. Jaz sem Kovačič Jožef. Pišem svoje pričevanje, za katerega nikoli nisem mislil, da je mogoče. Preden sem spoznal DR Osagiedeja, sem začutil, da je to vraževerna vera in da čarovnije niso znanstveno dokazane, toda to uroka me je prepričalo v nekaj drugega. On je dober človek. Svojo bivšo ženo sem našel s pomočjo tega človeka po štirih letih poskusov, vendar ni bilo mogoče ničesar pokazati. Če preberete pričevanje DR Osagiedeja, je res. Moja žena Sharon me je zapustila več kot 4 leta in rad bi jo vrnil in jo poskušal prositi, naj se vrne, vendar me je obšla gluha in me javno razglasila za absurdno. DR osagiede mi je poslal eden od mojih prijateljev, ki mu je pomagal tudi na mojem delovnem mestu, in sem mu povedal, da je vraževeren in da je nor, da verjame v takšne fetišistične stvari. Toda po tolikih mislih o tem sem šel na spletno stran in se odločil, da ga pokličem po e-pošti. Hitro mi je dal številko svojega mobilnega telefona in pogovarjali smo se že dolgo časa. On je najboljši. Preden je napisal službo, sem že imel zavarovanje. V treh dneh je moja bivša žena prišla po štirih letih posmeha, da je nekoristen človek, prišel k meni in me vprašal. Nisem vedel, kaj je ta človek naredil, vendar je zelo dober pri tem. Zahvaljujem se mu in mojemu prijatelju, ker ga poznam vsak dan v mojem življenju. Mislim, da bo pomagal vsakomur, ki prosi za pomoč. Kontaktirali ga boste na doctorosagiede75@gmail.com ali WhatsApp +2349014523836
  in je tudi sposoben ...
  1) ljubezenske igre
  2) izgubljene ljubezenske uroke
  3) ločitev
  4) zakonca zakonca
  5) očarljivo vezivo
  6) uroki raztapljanja
  7) simulirajte majhnega ljubečega prijatelja
  8.) boste napredovali v črkovanju vaše pisarne / loterije
  9) bo zadovoljila vašo ljubezen
  10) želite biti bogati
  doctorosagiede75@gmail.com ali
  whatsapp +2349014523836

  OdgovoriIzbriši