sreda, 19. junij 2013

Rdeča zvezda predstavlja zmagovite partizane!

Bliža se Dan državnosti in Janez Janša se znova oglaša, da simboli »totalitarizma« ne smejo biti prisotni, ter dejal, kako bi zgledalo, če bi na obletnici družitve Nemčije prišli tudi s simboli  Vzhodne Nemčije, ki je bila do padca berlinskega zidu pod vodstvom Sovjetske zveze. Ta izjava ne more služiti kot primerjava tukaj v Sloveniji! 

Prvič, na državni proslavi ob Dnevu državnosti so že od samega začetka prisotni prapori ZZB NOB, ne pa prapori ali znaki JLA. Prapori ZZB imajo logotip te organizacije, ki seveda vsebuje tudi rdečo zvezdo, ki pa ne simbolizira JLA ali SFRJ, temveč izključno le partizane. 

Druga stvar je, da v Nemčiji niso v letih1941-1945 imeli partizanov ali kakršne koli povezave z zmagovitim zavezniki, kakor jih imamo tukaj v Sloveniji! V Nemčiji pač ne morejo slaviti svoje zgodovine od 1933-1945, ker takrat so pač bili na oblasti Nacisti in Hitler, in v tem obdobju je Nemčija doživela poraz. S porazom pa je del Nemčije okupirala Sovjetska zveza, ki je bila od sredine leta 1941 sovražnica Nemčije. Tako je logično pričakovati, da v Nemčiji ne slavijo ne Hitlerjeve simbole, kot tudi ne komunistične – saj jih je SZ okupirala in nato tudi vladala!!!

Prapori ZZB NOB predstavljajo zmagovite partizane!
Drugače pa je pri nas. Pri nas namreč RKC in desničarji nimajo nobenega problema slaviti naciste, njihove sodelavce, plačance in sostorilce v zločinu – še več, glavnega izmed njih, iniciatorja vaških straž in domobranstva ter s tem začetnika državne in bratomorne vojne, so pred meseci pripeljali nazaj v Slovenijo, kot junaka, čeprav je bil v resnici navaden strahopetec in izdajalec. Govorim seveda o škofu Rožmanu.
Kar se tiče partizanov. Partizani nas niso okupirali, temveč so bili to Slovenci, domačini, Jugoslovani, niso prišli od drugje, tako kot je bilo to v primeru Vzhodne Nemčije. Partizani niso naši sovražniki, temveč naši osvoboditelji, edina priznana vojska s strani zmagovitih zaveznikov (ZDA, VB in SZ) v Sloveniji! To je glavna razlika, Nemčija je seveda sovražila komunizem in SZ, ker je pač pri njih porazila Hitlerja in okupirala del države! Logično. Takšnega primera pa pri nas nismo imeli, zato je Janševa primerjava lažna in neprimerna. Gre seveda za manipulacijo in propagando. To smo od Janše seveda vajeni.

Če so v prvi vladi JJ dopustili partizanske prapore, pa so v drugi vladi kljub koalicijskemu dogovoru, da ne bodo razdvajali in se ukvarjali s polpreteklo zgodovino, je to kmalu padlo v vodo in se je izkazalo za prano govoričenje! Seveda, pogum je prišel, ko so ustanovili Študijski center za rehabilitacijo domobrancev (oz. narodno spravo, pocukrano), ker so imeli s številnimi knjigami, ki jih financiramo davkoplačevalci, priložnost pokazati zločinske partizane… seveda, do sedaj niso napisali niti ene knjige o zločinih domobrancev, ustašev, nacistov in fašistov – čeprav jim na spletni strani piše, da se ukvarjajo s preučevanjem treh totalitarizmov, ne pa tudi s preučevanjem četrtega totalitarnima  - katolicizma! Po letu 2008 so stoli v odločilni del operacije: rehabilitacije domobrancev!

21.6.2012 sem objavil na starem blogu prispevek z naslovom: Borci z rdečo zvezdo predstavljajo partizane, ne pa JLA ali SFRJ! Ker je članek znova aktualen, ga spodaj objavljam še enkrat!Borci z rdečo zvezdo predstavljajo partizane, ne pa JLA ali SFRJ!

Več medijev je pisalo, da borci nosijo simbole SFRJ in da zaradi tega naj ne bi smeli biti na proslavi ob Dnevu državnosti. Dobro, kakšni pa so potem kriterij za Društvo TIGR, Zveza društev vojnih invalidov Slovenji ter ne nazadnje Zveza društev General Maister, ki na svoji praporih nimajo nikjer rdeče zvezde? Vsi skupaj so prispevali k delčku samostojnosti Slovenije, Partizani so se borili za svobodo in so Sloveniji nazaj priborili Primorsko, ki je do tedaj po Rapalski pogodbi pripadalo fašistični Italiji, proti nadvladi in indoktrinacije slednje ter za pravice primorskih Slovencev so se borili v organizaciji Tigr. Še pred tem se je naš veliki general Rudolf Maister boril za slovensko severno mejo. Vse skupaj je pripomoglo k osamosvojitvi Slovenije, če ne drugega pa vsaj k večjemu ozemlju današnje Slovenije!

V podmladku desničarskih strank SDS in NSi, so v javnosti povedali, da rdeča zvezda, simbol komunistične SFRJ in JNA ne sodijo na proslavo ob dnevu državnosti, kar se strinjam, če bi to bilo res, a ZZB NOB predstavlja Partizane, ki so nosili rdečo zvezdo, ko so se borili proti nacifašizmu in domačimi izdajalci, nikakor pa ne predstavljajo simbol SFRJ ali JLA. Kajti Partizani so rdečo zvezdo nosili od leta 1941 pa do zmage 9. maja 1945 – takrat ko ni obstajala niti JLA, kaj šele SFRJ! Ker pa so ljudje, predvsem desničarji, nepismeni in ne razumejo simbolike, so na praporih borcev tudi napisi kot so: Združenje borcev NOV ali Združenje borcev za vrednote NOB – it tega jaz sklepam, da predstavljajo borce NOB, ne pa vojake JLA ali pa nekdanjo državo SFRJ. Nimajo niti nobene slovenske ali jugoslovanske zastave iz časov SFRJ, tako da mi ni jasno, kje so dobili idejo, da predstavljajo SFRJ in JLA. To se zavedajo tudi oni, a nekaj pač morajo reči, da zvenijo bolj udarno, šokantno, zavajajoče – propagandistično. Tudi jaz bi bil proti SFRJ in JLA simbolom na proslavi, če bi dejansko bili, ker pa vem, da ZZB NOB predstavljajo partizane in aktiviste OF, me popolnoma nič ne moti.

Izjava podmladkov skrajno-desničarskih strank napačno argumentira, saj na praporih lepo piše ZZB NOB in tako vemo, da ta rdeča zvezda na njihovih praporih predstavlja partizane in boj za svobodo v letih 1941-1945. Po takšnem mišljenju političnih mladičev, ki so jih starejši člani poslali v boj,  bi morali v Sloveniji nehati točiti pivo Heineken, ker ima v logotipu rdečo zvezdo, a torej to pivo predstavlja komunistični režim in JLA? Ne, seveda ne, ker pod rdečo zvezdo piše Heineken, tako da vemo, da gre za pivo in ne za SFRJ. A po logiki SDM in MSi tega očitno ne moremo trditi. Kaj pa verige trgovin z oblačili Macy’s, ki imajo za svoj logotip prav tako rdečo zvezdo. Mar lahko po logiki desničarjev iz tega sklepamo, da gre za komunistično tregovino, ki je oblčaila in šivala uniforme JLA, agresorja na Slovenijo? Seveda ne, ker po rdečo zvedo lepo piše ime trgovine in takoj vemo, za kaj gre. No ja, vsaj tisti, ki smo zmožni nekega razmišljanja – za vse druge so vse rdeče zvezde enake.

Janša in njegova vlada očitno ne vedo, da se zgodovina Slovenije ne začenja leta 1991, zato mi tudi ni jasno, kako to, da moramo za vzor jemati proslavo iz leta 1991? Zakaj šele sedaj, po 21 letih? Seveda, tukaj gre za novo razdvajanje in zaničevanje NOB in ostalih borcev za Slovenijo v 20. Stoletju? Kaj bi bilo, če ne bi zmagali uporniki nad nacifašizmom, kakšna bi bila danes Evropa in Slovenija? Kaj če bi v letih 1945-50 ostanki domobrancev imenovani Matjaževa vojska, uspeli zrušiti SFRJ? Oni so se borili za Kraljevino Jugoslavijo in za vrnitev kraljevine Karađorđević? A bi se torej zopet vrnili v Kraljevino Jugoslavijo, ali mogoče Državo SHS? Kdo ve, če ne bi bilo takšnih spletov dogodkov, da bi danes ne imeli svoje države? Ne vemo, ker to so teorije, ki se nikoli niso zgodile, in se ne morejo zgoditi. Zgodila pa se je 1. SV, 2. SV in vojna za samostojno Slovenijo, ki je bila sicer v okviru ustave SFRJ tudi tako priznana – imeli smo namreč SFR Slovenija, s svojim vodstvom, ki pa je sicer odgovarjal Beogradu. A tudi v SHS in Kraljevini Jugoslaviji smo bili podrejeni Beogradu. Zgodovino poznamo, od borbe za severno mejo, za svobodno Slovenijo proti  Tretjemu Rajhu, proti domačim izdajalcem in podpornikom nacizma, do osvoboditve in priključitve Primorske k matični domovini, do demokratizacije in vojne za samostojno in suvereno Slovenijo. To so koraki, prav vsi so pomembni, da imamo danes svojo državo, ker bi se lahko stvari kaj hitro obrnile!

Premier Janša je človek, ki je na slovenskem odločanju nasprotoval Brionski deklaraciji, kar bi pomenilo, da bi se vojna za Slovenijo podaljšala, povečale bi se žrtve na slovenski strani, prav tako pa bi lahko doživeli bombardiranja v stilu Vukovarja. Janša oz. njegova stranka je na Twiterju zapisala, da je ‘Janez Stanovnik rekel, da osamosvajanje Slovenije pomeni samomor, danes pa hoče na prireditvi mahati z rdečo zvezdo’. Jaz se ob tem sprašujem, Ivan Janša je nasprotoval Brionski deklaraciji, ki bi podaljšala vojno za Slovenijo in povečala smrtne žrtve, kdo ve, mogoče bi vojna v primeru nesprejetja trajal štiri leta, tako kot v Bosni in Hrvaškem? Danes pa hoče biti Janša eden in edini osamosvojitelj, ki odloča o vsem, kdo bo prišel na proslave in kdo ne, tako hoče biti glavni, da je ustanovil celo svoje Združenje za ohranitev vrednosti osamosvojitvene vojne, ali nekaj takšnega. Janši mora nekdo povedati, da se zgodovina Slovenije ni začela 1991, ampak je k temu cilju botrovalo več dogodkov, nekaterim pa SDS-ova vlada ni naklonjena.

Predsedniški kandidat Zver

Predsedniški kandidat SDS in NSi Milan Zver, ki naj bi združeval in delil, je prav slednje storil še pred uradnim začetkom kampanje. Dejal je, da je ustavno sodišče prepovedalo prikazovanje simbolov starega režima, kar seveda ni res. Ustavno sodišče je odločalo le o Titovi ulici, češ, da je Tito simbol nedemokratičnega režima, nikakor pa niso odločali o simbolih kot je rdeča zvezda. Vedeli smo, da bo do tega prišlo, ko bodo desničarji vse svoje proti-”argumente” povezali z odločitivijo ustavnega sodišča. Še enkrat moram povedati, da ZZB NOB ne predstavlja komunističnega režima niti JLA, zato tudi izjava Zvera ni na mestu! Prav tako je med drugimi povedal, da je pod streli simbola bivše države umrlo veliko Slovencev, kar je po eni strani res, vendar ti “nedolžni” slovenci so bili izdajalci, sodelavci okupatorja, zločinci in plačanci Hitlerja, ki so se borili za vero, boga in nacizem!
Tudi v imenu boga in pod okriljem “svetega križa” je umrlo ogromno ljudi, tudi Slovencev, ali to pomeni, da lahko križ damo na ustavno prosojo in ga prepovemo javno izkazovati?

1 komentar:

  1. S problematiziranjem zvezde Janša le odvrača pozornost od sebe. Potrebuje permanenten eksces, da se skrije pred lastnimi barabijami.

    OdgovoriIzbriši